Upoznaj Hrvatsku

Hrvatska ima:

  • jezera i brežuljke na kontinentalnom sjeveru i sjeveroistoku (središnja Hrvatska i Slavonija kao dio Panonske nizine);
  • pošumljene planine u Lici i Gorskom Kotaru, što spada u Dinaride;
  • kamenitu obalu na Jadranskom moru (Istra, Sjeverno Primorje i Dalmacija).

Površina obalnog mora: 33.200 km²
Površina kopna i mora: 89.810 km²
Ukupna gospodarska površina: 113.680 km²
Dužina kopnenih granica: 2.028 km – detaljnije

Dužina obale: 5.835 km
Dužina obale kopnenog dijela: 1.777 km
Dužina obale na otocima: 4.058 km

Broj otoka: 1.246 (67 naseljenih)

Važniji gradovi u Hrvatskoj su Zagreb (glavni grad), Split, Dubrovnik, Rijeka, Osijek, Zadar, Karlovac, Pula, Sisak,Knin, Gospić (sjedište najveće hrvatske županije) Šibenik, Slavonski Brod, Mali Lošinj (najveći i najrazvijeniji otočni grad), Vukovar (najveća riječna luka u Hrvatskoj)… (vidi i: Dodatak:Popis gradova u Hrvatskoj)

Klima

Klima je u unutrašnjosti Hrvatske umjereno kontinentalna, u gorskoj Hrvatskoj pretplaninska i planinska, u primorskom dijelu mediteranska (sa suhim i toplim ljetima te vlažnim i blagim zimama), a u zaleđu submediteranska (s nešto hladnijim zimama i toplijim ljetima). Na klimu Hrvatske utječe položaj u sjevernom umjerenom pojasu.
Prosječna temperatura u unutrašnjosti: siječanj 0 do 2°C, kolovoz 19 do 23°C dok je prosječna temperatura u primorju: siječanj 6 do 11°C, kolovoz 21 do 27°C.
S prosječno 2.600 sunčanih sati u godini jadranska je obala jedna od najsunčanijih u Sredozemlju, a prosječna temperatura mora ljeti je od 25°C do 27°C.

Kulturna baština

Duž jadranske obale i otoka nižu se spomenici od kojih su mnogi svojom ljepotom i umjetničkom vrijednošću zaslužili da budu upisani u UNESCO-ov popis svjetske spomeničke baštine. UNESCO je s pravom prepoznao veličinu, ljepotu i važnost ovih spomenika, a mi Vas pozivamo da ih upoznate na Vašem putovanju Hrvatskom. Dođete li u Poreč, Split, Trogir, Šibenik ili Dubrovnik, otkrit ćete i sami njihovu ljepotu, čak i ako niste zaljubljenik u povijest umjetnosti. Ne propustite posjet Areni u Puli, crkvi sv. Donata u Zadru ili zvonicima na otoku Rabu.

Prirodne znamenitosti

Od svukupno 8 nacionalnih parkova, njih čak 7 smjestilo se izravno ili u neposrednoj blizini mora, a osmi nacionalni park, Plitvička jezera, od obale je udaljen manje od 200 km. Otočnu skupinu Brijune, smještenu uz zapadnu obalu Istre, sačinjavaju 2 veća i 12 manjih otočića, drugi otočni nacionalni park, Kornati, najrazvednija je otočna skupna na cijelom Mediteranu. Mljet, nacionalni park, poseban je po dvama jezerima, Velikom i Malom jezeru. Nacionalni parkovi Sjeverni Velebit, Paklenica i Risnjak su privlačni za planinare, speleologe, botaničare i alpiniste, a riječni nacionalni park Krka nalazi se na najljepšoj hrvatskoj kraškoj rijeci.

U Hrvatskoj je dosada proglašeno 10 parkova prirode, od kojih se njih 5 nalazi na obali. Park prirode Biokovo nalazi se na istoimenoj planini iznad Makarska rivijere i odredište je botaničara, biciklista i penjača. Park prirode Telašćica smješten na ulazu u nacionali park Kornate, zaljev je sa visokom okomitom liticom na čijem se vrhu nalazi veliko slano jezero. Velebitski park prirode nadomak Zadar rivijere privlači spelologe i ljubitelje aktivnog odmora. U blizini Zadra nalazi se i najveće hrvatsko jezero-Vransko jezero. Iznad Opatije smjestila se Učka, planina i park prirode te kraj poznat po klimatsko-lječilišnim osobitostima.

Otoci

Hrvatski otoci su mali paralelni svjetovi za sebe, svaki ima svoj život, svoj duh i svoju poruku. Među hrvatskim se otocima ističu Kornati, remek djelo prirode, dok su mali šibenski otoci poput Krapnja pravo mjesto za skrovit odmor. Pred Splitom se smjestio najsunčaniji otok Hvar s najstarijim kazalištem u Europi.
Otok Brač je poznat po dvjesto metara dugom pješčanom sprudu Zlatni rat koji je raj za surfere, dok se nadomak Visa nalazi Modra spilja – prirodni fenomen Jadrana.
Na krajnjem su se jugu Hrvatske smjestili šumoviti otok Korčula, dom Marka Pola te zeleni Elafitski otoci pred Dubrovnikom.

Croatia Vila Keti
Croatia Vila Keti
Croatia Vila Keti
Croatia Vila Keti
Croatia Vila Keti
Croatia Vila Keti

tnegulicHrvatska